Leta i den här bloggen

lördag 17 mars 2018

Wie ein Panzerwagen gebaut - D.A.M. Quick 2000

Många är tveksamma till att använda flätlina (eller annan sk superlina) på sina gamla fina rullar. Det är nog också, för det mesta, klokt att fortsätta att använda den monofila nylonlina de allra flesta av dessa rullar är konstruerade för. Men när det handlar om D.A.M:s Quick 1000-serie behöver man inte vara orolig, i vart fall inte för om rullen ska hålla.


Dreven och spolaxeln i de här rullarna är hur tuffa som helst och avsevärt mycket starkare än de drev man hittar i många, för att inte säga några, moderna haspelrullar oavsett pris- och storleksklass. Den roterande lintrissan är gjord av wolframkarbid så i den klarar ingen dyneemalina av att skära ett spår. Backspärren är  förvisso inte av sk IAR-typ men den är monterad mellan rotorn och drivlinan så att dreven avlastas och den är av en synnerligen robust konstruktion (och antagligen starkare än något IAR-lager). I övrigt finns inte just någonting som skulle kunna gå sönder, dels då rullens uppbyggnad är enkel och dels då alla delar (utom förbindelselänken mellan bygelfjädern och bygeln, vevhandtaget och vredet till slirbromsen är tillverkade av högvärdig metall och överdimensionerade). En modern sportfiskare skulle förmodligen bli överraskad av rullens tyngd (och uppleva den som en nackdel) men för mig signalerar den kvalitet och tillförlitlighet.















Quick 2000 var, redan när den kom (-78), beredd på hårda tag och på spolen anges kapaciteten för linor från 0,20 till 0,40 mm. Rullen på bilden har jag fyllt med Fladen Maxximus Braid i angiven dimension 0,20 mm och uppgiven brottstyrka 18 kilo. Men tunnare lina misstänker jag att linuppläggningen kan komma att ställa till problem och för övrigt så har jag tänkt låta rullen göra tjänst vid medeltungt gädd- och gösfiske (på ett spö avsett för betesvikter upp till ca 50 gram).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar