Leta i den här bloggen

söndag 15 april 2018

När det är färdiglekt



Gäddor äter i princip allt de kan gapa över och som råkat hamna inom bekvämt räckhåll. Faktum är att de ofta nog gapar över mer än vad de kan svälja. Jag har själv en gång, på grunt vatten, haft tillfälle att på mycket nära håll studera en ca femkilos gädda med två stjärtar, dvs den var i färd med att svälja - en procedur som säkert tog avsevärd tid om den överhuvudtaget kunde genomföras - en inte så mycket mindre artfrände. Hur som helst: Gäddor äter gäddor.



Som hungrigast är gäddorna efter leken. Då är det många av de små hannarna som slutar sina dagar i någon av de större honornas mage. Efter leken är det helt OK att fiska gädda även vid lekplatserna. Hoppas man att någon av de stora finns kvar där är det läge att festa med ett inte alltför litet bete som liknar en gädda.

Även andra tider på året fungerar gäddliknande beten för gädda, särskilt de större. Visserligen kan fisken då vara präglad på andra byten - mört, strömming, abborre osv - men skulle en lagom lite gädda råka komma för när en större som inte är proppmätt så... 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar