Leta i den här bloggen

söndag 6 maj 2018

Årsmodell 1961



1961 (av serienumret att döma) lämnade den här rullen fabriken för att hamna hos en svensk sportfiskare. Han tycks ha använt den flitigt men tagit hyfsat väl hand om den (även om hans rullskötsel mest tycks ha handlat om att regelbundet trycka in mer fett i rullen utan att ta isär och göra ren den först). Någon gång verkar rullen ha hamnat i ett garage eller liknande utrymme där den samlat damm och smuts. I samma utrymme målade någon någon gång någonting med röd färg och stänkte på rullen. Småningom lade någon ut den på tradera och jag ropade in den. Förmodligen för en hundring eller mindre. Nu är den genomgången, rengjord, smord, har fått slirbromsen renoverad och försedd med ny lina (Nanofil 0,13) och är klar att åter användas till det den är avsedd för.



Jag undrar vad det skulle kosta att tillverka rullar med den här oerhört höga mekaniska kvaliteten idag. Antagligen skulle de bli så dyra att ingen köpte dem och det är väl därför dagens rullar ser ut som de gör. Nu. Hur de kommer att se ut om 57 år vill jag inte ens tänka på. 

MADE IN FRANCE


En kul detalj är att veven har en inbyggd fjädermekanism som gör att man snabbt kan fälla in vevhandtaget mot kroppen. Man drar bara i veven och vrider den sedan inåt. Senare årsmodeller har genomgående en skruvmekanism (man skruvar på vevens motvikt för att lossa och fälla den). Fjädermekanismen är mycket smidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar